Fødevare- og landbrugserhvervet har stor betydning for vækst og velfærd i Sønderjylland. Erhvervet tegner sig for ca. 12% (2014) af den samlede beskæftigelse. Det er specielt inden for mælke- og svineproduktion samt forarbejdningen Sønderjylland har sine styrker. Specielt inden for økologisk mælkeproduktion har vi en særlig styrke, hvor vi i Sønderjylland tegner os for ca. 25% (2014) af den samlede økologiske mælkeproduktion og samtidig har Danmarks største rene økologiske mejeri.
I UdviklingsRåd Sønderjylland arbejder vi for, at styrke den i forvejen stærke fødevare- og landbrugsklynge. Det gør vi blandt andet gennem deltagelse i strategiske projekter, der enten understøtter klyngen bredt eller som i Udviklingsprojektet Spirende Fødevare Oplevelser (SFO) ved én-til-én indsatser. Specielt SFO har til formål at understøtte vækstaktiviteter i fødevarevirksomhederne gennem en målrettet handlingsplan, der skal sikre virksomheden realiserer sit potentiale. Indtil videre har 7 virksomheder taget imod det tilbud i Sønderjylland, mens vi har været i kontakt med mere end 25 små og mellemstore fødevarevirksomheder.
I UdviklingsRåd Sønderjylland arbejder vi også med andre indsatsområder, såsom:
- Etableringen af Sønderjyske Fristelser som et endnu stærkere sønderjysk fødevarenetværk
- Etableringen af energieffektive og lavemissionslandbrug gennem et stærkt samarbejde mellem Gråsten Landbrugsskole og landbrug, EUC Syd m.fl.
Ovenstående er blot nogle eksempler på vores nuværende indsatser, men vi også mange boblere liggende som er interessante. Her kan bl.a. nævnes: Digitalisering af og i værdikæderne, etablering af et udviklingsnetværk blandt fødevareproducenter samt Bedre mulighed for lokal afsætning. Vi er dog altid åbne for at høre jeres ideer til nye udviklingsområder.
Du er derfor velkommen til at kontakte Projektkonsulent Jesper Fuglsang på 2157 0150 eller mail JF@soenderjylland.dk.
Projekter
Spirende Fødevareoplevelser
Projekt Spirende Fødevareoplevelser, giver URS mulighed for at tilbyde et antal Sønderjyske fødevarevirksomheder et rådgivningsforløb. Rådgivningsforløbet bliver skræddersyet til netop Jeres virksomhed og de udfordringer I står over for, for at indfri vækstpotentialet.
Hold dig opdateret på deseneste nyheder fraUdviklingsRåd Sønderjylland
Seneste nyheder
Flere sønderjyske fødevarer på hylderne
24. juni 2020
LAG Aabenraa-Sønderborg og LAG Haderslev-Tønder har givet et tilsagn på 250.000 kr. til etableringen af et specialiseret rådgivningstilbud til producenter af lokale kvalitetsfødevarer i Sønderjylland.
Virksomheder vil udvikle et fælles erhvervsbrand for Sønderjylland
12. december 2017
FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling skal være dén motor, der skaber yderligere vækst, eksport og forretningsudvikling i Sønderjylland. Det har en række sønderjyske topledere netop besluttet. Toplederne kommer fra sønderjyske virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommuner og er samlet i regi af Udviklingsråd Sønderjylland.
Naturmælk og Spirende Fødevareoplevelser
10. april 2017
Naturmælk har brugt Spirende Fødevare Oplevelser (SFO) til at optimere deres produktion og blive skarpe på at skabe størst mulig værdi. SFO giver ikke kun mening for større fødevarevirksomheder.
Big Data kan skabe merværdi og udvikling i produktionen af økologisk mælk
11. april 2016
Ovenstående tema var omdrejningspunktet for en workshop afholdt af UdviklingsRåd Sønderjylland, Innovationsnetværket InfinIT, Innovationsplatformen for Ressourceoptimering i Kølekæden og DTU Compute den 5. april 2016 hos Arwos i Aabenraa.
Spirende Fødevareoplevelser som katalysator til vækst
29. februar 2016
Udviklingsprogrammet ”Spirende Fødevareoplevelser” har fået en god start i Sønderjylland. 10 virksomheder er blevet screenet for vækstpotentiale og 4 af dem er indstillet til eller i gang med en vækstplan.
Vækst i landbruget – Konference 31. marts 2014
18. marts 2014
De sønderjyske Landbrugsorganisationer og UdviklingsRåd Sønderjylland (URS) inviterede 31. marts til konference på Agerskov Kro.
Emnerne på dagsordenen var:
Hvordan styrker vi landbrugets position og de vigtige følgeerhverv i Sønderjylland?
Hvilke udviklingsperspektiver skal vi forfølge i fællesskab for at landbruget realiserer sit vækstpotentiale?