Kampen for en Klimaerhvervsskole i Sønderjylland

dec 8, 2021

Alt for få unge vælger en af de erhvervsuddannelser, som er nøglen til, at vi kan bevare den danske vækst og ikke mindst sætte turbo på den grønne omstilling. I regeringens reformudspil fra september 2021, “Danmark kan mere I”, lægges der op til etableringen af tre nye klimaerhvervsskoler på nationalt plan.

I UdviklingsRåd Sønderjylland deler vi fuldt ud regeringens ambition om at skabe udvikling, både på landet og i byerne samt målet om, at alle unge kan få en uddannelse eller et arbejde. Det spiller meget fint ind i vores egne strategier ”Arbejdskraft til Vækst og Velfærd” og ”Grøn Landsdel 2030”.  De nye klimaerhvervsskoler skal udbyde uddannelser til de sektorer, der især bidrager til at opfylde klimamålsætningerne i 2030 og på længere sigt i 2050. Det gælder for eksempel uddannelser inden for landbrugs-, transport-, energi-, byggeri, industri- og affaldssektoren.

Hos UdviklingsRåd Sønderjylland foreslår vi derfor et partnerskab med afsæt i to sønderjyske erhvervsskoler, EUC SYD og Gråsten Landbrugsskole. De kan tilsammen fungere som en stærk kandidat til at blive en af de tre mulige Klimaerhvervsskoler, der ligger i regeringens udspil.
Den sønderjyske model, er unik i dens inddragelse af landbrugsskolen, et match med områdets styrkepositioner, det naturlige samspil med Nordtyskland samt Porten til Europa med en stærk styrkeposition i Gate Denmark. Kombinationen giver derfor en særlig grøn dimension, som ikke er at finde i andre landsdele.

Der er en lang række stærke argumenter for at placere en erhvervsklimaskole i Sønderjylland. Sønderjylland ligger langt over gennemsnittet i andel af erhvervsuddannede og erhvervsuddannelser er nøglen til turbo på den grønne omstilling. Regionale uddannelser har et historisk stærkt samarbejde med erhvervslivet og sikrer samtidigt forsyningen til det lokale/regionale arbejdsmarked.”, udtaler URS’ direktør Claus Schmidt.

Han uddyber: ”En klimaerhvervsskole i Sønderjylland vil naturligt blive et fagligt fyrtårn og udstillingsvindue for de førende teknologier, da et bredt samarbejde blandt øvrige uddannelsesinstitutioner, kommuner og virksomheder, er karakteristisk for landsdelen. Der er et stort potentiale for samarbejde med erhvervslivet, og der foreligger allerede en række virksomheder og institutioner, som understøtter uddannelser af højeste kvalitet.

Placeringen af en klimaerhvervsskole i Sønderjylland vil være bredt funderet i landsdelen, da samarbejdet mellem EUC SYD og Gråsten Landbrugsskole vil dække over de 4 sønderjyske kommuner og dermed være et initiativ for en hel landsdel.