Udlandseventyr venter lokal håndværker

nov 21, 2023

Snart sætter Emil Blom sig i flyveren mod Australien. Han er nyuddannet VVS ´er, og klar til nye eventyr. Siden han var 13 år, har han arbejdet, og i teenageårene gjaldt det forefalden arbejde i sin fars virksomhed. Emils far er VVS mester, men det har ikke været et krav hjemmefra, at han skulle overtage.

Derfor tog han også sin ungdomsuddannelse på handelsskolen, og var den gang overbevist om, at han skulle noget med salg. Men han fandt senere ud af, at det at gøre noget med hænderne, og at håndværket var så spændende, at han tog en uddannelse som VVS´er.

”Jeg tror, jeg ville på handelsskolen, fordi mine kammerater også gik der. Og så vidste jeg ikke helt hvad jeg ville være. Men jeg fortryder ikke. På handelsskolen har jeg lært om innovation, afsætning og virksomhedsøkonomi og så blev jeg også tre år ældre og tre år klogere”, fortæller Emil Blom.

I dag bruger han salgsbudskaber og teori fra handelsskolen, når han rådgiver kunderne, om at skifte store og små installationer ud.

”Jamen det drejer sig jo om, at jeg kan tage en snak med kunden om, hvorvidt det kan betale sig at skifte noget ud eller om det bare skal repareres. Her bruger jeg jo det, jeg lærte på handelsskolen, i forhold til om en stor investering kan svare sig på sigt, og om ens forbrug bliver billigere, når de bruger mindre varme eller vand. Handelsskolen i kombination med en uddannelse der interesserer mig, det kan noget”, lyder det fra Emil Blom.

Mange mulighed med en håndværksuddannelse

24-årige Emil Blom er dog ikke klar til en fastansættelse hos en dansk mester. Han vil gerne til udlandet og her har VVS uddannelsen været billetten. Der er mangel på gode håndværkere, ikke kun i Danmark, men også i Australien. Og han glæder sig til at give den gas, og lære noget nyt.

”Jeg har mange muligheder foran mig. Nu tager jeg til Australien, og lærer noget nyt. Og når jeg så kommer hjem, så tænker jeg, at en vej som selvstændig kan være sagen. Om det bliver sammen med min far ved jeg ikke, måske specialiserer jeg mig i noget og går solo. Der er gode penge i den grønne omstilling, og her har VVS´erne et ben ind, fordi rigtig mange ting går ud på at kunne skabe energieffektive løsninger. Vi må se, hvor jeg ender, lyder det fra Emil Blom.

Emils tre gode grunde til at man skal tage en håndsværksuddannelse:

1)Som håndværkerlærling får man elevløn og bliver ansat på overenskomst. Det betyder, at overarbejde betales oven i lønnen, lige som tilkaldevagter om aftenen eller i weekender også giver ekstra. Dermed kan man som håndværkerelev få mellem 16.000-20.000 kr. om måneden før skat.

2)Desuden er ikke to dage ens. Man kommer ud og møder mange forskellige mennesker og får varierede opgaver. Og så får du frisk luft og kan mærke at du får brugt din krop. Og du holder dig aktiv, sund og rask.

3)Du kan blive ekspert i noget. Og hjælpe andre med at løse deres problemer, eller påvirke deres valg af anlæg og pumper. Du kan f.eks. se hvor der kan energioptimeres, og hjælpe både miljøet og kundens pengepung til en rentabel og god løsning.

Emil Blom hjælper Udviklingsråd Sønderjylland som ambassadør for håndværkerfaget. Senest stod han på vores stand på karrieremessen i Arena Aabenraa, og forsøgte at overbevise andre unge om at tage en håndværkeruddannelse. Projekt Fremtidens Grønne Helte er finansieret af EU.