Økonomisk stærke ungdomsuddannelser og attraktive videregående uddannelser er afgørende for vores landsdel. Og det er afgørende for et Danmark i balance.
Begge dele prægede derfor dagsorden, da UdviklingsRåd Sønderjylland mandag 30. september inviterede til dialogmøde på Christiansborg for medlemmer og sydjyske folketingspolitikere.
Regeringens nylig fremsatte forslag til justering af taxameter- og tilskudssystemet for ungdomsuddannelser får (ifølge ministeriets egne beregninger) bl.a. negative økonomiske konsekvenser for Tønder Gymnasium, IBC Aabenraa og STUK i Toftlund.
UdviklingsRåd Sønderjylland opfordrede derfor politikerne til at finde løsninger, der sikrer at ingen sønderjyske ungdomsuddannelser bliver straffet i en reform, der ellers havde til hensigt at løfte skoler i landkommuner, økonomisk.
Behov for flere internationale studerende
Dialogmødet som traditionen tro blev holdt før Folketingets åbning, kom bl.a. også omkring behovet for flere engelsksprogede uddannelser i Sønderjylland, og flere internationale studerende på SDU i Sønderborg og på Erhvervsakademi Sydvest.
Sønderjylland har nemlig brug for de unge studerende og deres arbejdskraft under og ikke mindst efter uddannelse.
Alene service, turisme og oplevelseserhvervet vækster kraftigt i Sønderjylland, hvor også Center Parcs Nordborg Resort snart står dørene op. Rektor for Erhvervsakademi Sydvest, Henrik Larsen efterlyste derfor muligheden for at optage internationale studerende på en engelsksproget serviceøkonomuddannelse i Sønderborg og muligheden for at lave en engelsk datamatikeruddannelse i Tønder.
Internationale studerende kan sikre arbejdskraft
I dag vælger fx kun 21 procent af de universitetssøgende i Sydjylland, Syddansk Universitet som deres 1. prioritet. Dermed rejser en stor del af regionens unge væk for at videreuddanne sig, og mange vender aldrig tilbage igen. Til gengæld er SDU i Sønderborg i dag et stort trækplaster for internationale studerende, der kommer rejsende fra hele verden for at uddanne sig i Sønderborg. Et flertal bliver efterfølgende boende og får arbejde i Syddanmark.
Et politisk bestemt loft over antallet af internationale studerende lægger i dag en begrænsning på optaget af internationale studerende. Men det bør fjernes, hvis landsdelen skal sikres tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, understregede rektor for Syddansk Universitet, Jens Ringsmose.
Efterlyser fair fordeling af basismidler til universiteter
Jens Ringsmose fremhævede også den ulige og historisk skæve fordeling af basismidler mellem landets universiteter. En fordeling der i dag gør, at Syddansk Universitet modtager et markant lavere basistilskud til forskning end Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.
Dialogmødet kom desuden rundt om de fremtidige investeringer i forsvaret, et kommende beredskabsforlig og opdatering af de sønderjyske prioriteringer i infrastruktur.