Flere sønderjyske ungdomsuddannelser bliver økonomisk ramt af reform, der skal sikre dem flere penge

okt 1, 2024

I regeringens finanslovsudspil for 2025 er de fire sønderjyske kommuner, Tønder, Aabenraa, Sønderborg og Haderslev defineret som landkommuner. Det betyder at flere af de sønderjyske ungdomsuddannelser får tildelt det nye udkantstilskud.

I UdviklingsRåd Sønderjylland er vi imidlertid ærgerlige over at erfare at de fremsatte justeringer af taxameter- og tilskudssystemet rammer uhensigtsmæssigt, og får negative økonomiske konsekvenser for nogle af vores ungdomsuddannelser fx: Tønder Gymnasium, IBC Aabenraa, STUK (Sønderjyllands Gymnasie, Grundskole og Kostskole).

Udkantstilskud bør tage højde for skoler med afdelinger i flere landkommuner

Skoler der driver undervisning i flere kommuner bliver straffet økonomisk, da de ikke får udkantstilskud for alle afdelinger. Det gælder vores sønderjyske erhvervsskole EUC SYD, der har afdelinger i alle fire sønderjyske kommuner. Det gælder også handelsskolen IBC, der har en mindre afdeling i Aabenraa.  Vi mener derfor at udkantstilskuddet bør tage højde for, at skoler kan have afdelinger i flere landkommuner, og at nogle landkommuner er demografisk hårdere ramt end andre.
I Sønderjylland er det afgørende, at unge ikke skal rejse mellem byerne for at tage en ungdomsuddannelse, eftersom den offentlige transport i landsdelen ikke understøtter dette.

Uddannelser i Sønderborg risikerer at miste penge

Tildelingsmodellen baseret på definitionen af en landkommune er en udfordring for Sønderborg. Byen balancerer omkring de 30.000 indbyggere som er skæringspunktet i modellen. Dermed risikerer ungdomsuddannelserne i Sønderborg at miste udkantstilskud, når kommunen har held med sin strategi om at tiltrække flere borgere.
Vi foreslår i stedet en tildelingsmodel, der giver skolerne mulighed for at få og bevare en forudsigelig økonomi.

Socialt taxameter koster i Tønder

Omlægningen af socialt taxameter rammer forskelligt. Mens det hilses velkommen på nogle af vores ungdomsuddannelser, bliver andre hårdt ramt på økonomien, fx Tønder Gymnasium.
Men uanset må vi gøre opmærksom på, at midlerne ikke sikrer en undervisning med øget kvalitet. Derimod skal de understøtte den elevgruppe i Sønderjylland, som er mere krævende end gennemsnittet

Økonomisk incitament til A-fag er væk

A-fags taxameter fjernes. Dermed er incitamentet til at oprette eller fastholde A-fag væk på de skoler der har små hold. På fx Tønder Gymnasium og STUK betyder bl.a. denne besparelse på A-fag, at skolen står med negative økonomiske konsekvenser af de foreslåede justeringer.
I Sønderjylland har vi brug for STEM kompetencer på A-niveau, da det er en vigtig del af værdikæden i uddannelsessystemet, og en efterspurgt vare i landsdelens erhvervsliv.

Knæk bør tage højde for skoler med flere afdelinger

Knæk i undervisningstaxameteret ved 700 elever tager udgangspunkt i en fuld uddannelsesinstitution. Store gymnasiale uddannelser der driver afdelinger i flere kommuner bliver uhensigtsmæssigt straffet.
Vi har brug for, at knæk i undervisningstaxameteret tager højde for institutioner med identiske uddannelser fordelt på flere kommuner.

 
Demografien med små ungdomsårgange udfordrer ungdomsuddannelserne i Sønderjylland.
 
Vi har behov for at kunne tilbyde samme uddannelse til landsdelens unge som hvis de var bosat i en af landets større byer.

Det kræver en økonomi der kan sikre kvalitet i uddannelserne, men også bredde på faglinjer og valgfag.
 
UdviklingsRåd Sønderjylland og de sønderjyske ungdoms-uddannelser har siden 2020 kæmpet for:
 
                            En mere forudsigelig økonomi
                            Et markant højere grundtilskud