Gymnasieelever fik noget at tænke over

mar 29, 2023

Det var en øjenåbner for mange, at Danfoss har så mange forskellige jobfunktioner at byde på. Forhåndsindtrykkene om, at Danfoss kun har produktionsjobs, blev revideret, og flere af de unge er måske kommende ansatte efter besøget.

I de seneste uger har virksomheder i Syd- og Sønderjylland åbnet dørene for elever fra ungdomsuddannelserne, så de kunne blive klogere på, hvad grønne jobs er. Derfor tog elever fra Aabenraa Statsskole i sidste uge afsted i bus mod Danfoss hovedkvarter i Nordborg. Målet var, at de skulle blive klogere på, hvordan virksomheder kan omlægge til mere grøn produktion, og hvordan teknik kan styre og genbruge luft, vand og andet overskud fra produktioner. Eleverne fik også viden om, hvordan de selv kan være med til at arbejde for en bedre verden.

De to gymnasieelever, Lauits Schrøder og Asger Moos på besøg på Danfoss.

Blandt eleverne var Laurits Schrøder, der inden besøget ikke kendte så meget til Danfoss. Han var meget begejstret for den internationale stemning og den måde arbejdet tilrettelægges på.

”Jeg synes, det er fedt at høre fra andre unge, hvordan det er at arbejde der. Og jeg kan godt lide, at de selv kan planlægge deres dag. Blandt andet at de kan tage i fitness og træne i deres frokostpause, og sådan tjekke ind og ud af arbejdsdagen”, fortalte han

Han har endnu ikke helt besluttet sig for, i hvilken retning han vil, men besøget på Danfoss kunne godt sende ham i retning af Nordborg. Under besøget stillede tidligere elever op, og fortalte om deres elevtid, og hvordan de hurtigt havde fået ansvar.

”Det virker som en god arbejdsplads, og hvor der er fokus på, at man ikke bare laver det samme hele tiden, men at ens karriere kan gå i forskellige retninger, og at de gør noget ud af, at medarbejderne har det godt”, fortalte han.

Og hans klassekammerat Asger Moos, der egentlig var opsat på, at han skulle videre på universitetet og læse noget indenfor biokemi, kunne også pludselig se Danfoss som en mulighed.

”Jeg kender en, som har snakket om Mærsk, og at de har et traineeforløb, og der tænkte jeg, at det lød cool. Og her på Danfoss har de så noget af det samme. Det vidste jeg faktisk ikke, men det lyder spændende”, fortalte Asger Moos.

Tidligere elever fra Danfoss holder oplæg for Aabenraa Statsskole.

Besøget er en del af ”Grønne Karrieredage”, og udover besøget på Danfoss er der også løbende andre virksomhedsbesøg for eleverne på Aabenraa Statsskole. Og det at komme ud på virksomhederne, er en rigtig god idé, fortæller Dorte Nielsen, der er studieretningskoordinator på Aabenraa Statsskole på vej hjem i bussen.

”De har fået øjnene op for, at der er mange forskellige arbejdsopgaver på Danfoss, og at man også kan arbejde med marketing, IT og HR. At alt ikke kun er produktion. Jeg er sikker på, at de forskellige virksomhedsbesøg giver noget og lagre sig i bevidstheden hos de unge mennesker”, slutter hun.

Syd- og Sønderjylland har mange grønne virksomheder, og Grønne Karrieredage er en af de ungerettede aktiviteter i projektet, der skal være med til at sikre, at vi i Syddanmark har arbejdskraft nok til den grønne omstilling, der kommer til at fylde mere og mere i de kommende år.

FAKTA

Projektet hedder ”Kvalificeret arbejdskraft til Fyrtårn Syd: Grøn energi og sektorkobling” – og er finansieret af EU’s Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Projektet drives af blandt andre: work-live-stay, Business Esbjerg, Trekantområdet Danmark og Udviklingsråd Sønderjylland.

Der er også lavet en videokampagne, der skal få flere unge til at tage en erhvervsfaglig uddannelse som smed, VVSer eller elektriker. Her kan man se filmene på YouTubekanalen – @fremtidensgrønnehelte.