Padborg kombiterminal kan øge vækst i Danmarks største industri

Et nyligt afsluttet studie foretaget af Syddansk Universitet i Food Port projektet viser, at der er gode muligheder for, at kombiterminalen i Padborg kan bidrage til øget vækst i dansk landbrug og fødevareproduktion.

Kombiterminalen i Padborg er i forvejen en del af Danmarks vigtigste eksportrute og er derfor et vigtigt værktøj i den betydningsfulde eksport af danske og skandinaviske fødevarer til Central- og Sydeuropa.

Studiet fra Syddansk Universitet der undersøger fødevaretransport fra Danmark til England viser, at transport over jernbane fra kombiterminalen i Padborg til England har økonomiske fordele. Denne fordel gælder både i forhold til klassisk lastbiltransport samt søtransport via Esbjerg-Immingham(UK). Samtidig efterlader denne løsning med jernbane over Padborg et mindre Co2 fodspor end for eksempel via den almindelige lastbiltransport. En økonomisk besparelse på transport af fødevarer kan derfor opnås, og dette vil forbedre konkurrencevilkårene for den danske landbrugs- og fødevareindustri.

Landbruget og fødevaresektoren er Danmarks største sektor og netop Storbritannien er et vigtigt marked for den danske fødevaresektor, da briterne er vores 3. største kunde. Derfor vil en højere prioritering af kombiterminalen fra politisk side kunne bidrage til vækst og arbejdspladser i disse industrier. Medvirkende i det EU støttede studie har blandt andet været: Danish Crown A/S, Tican A/S, Danpo A/ samt, Lantmännen Unibake Danmark A/S.

Udviklingsråd Sønderjylland (URS)

Styrkelse af fødevareindustrien – Beskrivelse af hele Food Port projektet på engelsk.

Padborg som korridor for fødevareindustri – Case på engelsk.