Søberg VVS investerer i at være en god arbejdsplads – det giver mange lærlinge

jun 27, 2024

Hos Søberg VVS bliver mødt med ansvar og tillid fra dag ét. Og det betaler sig.

– De skal være på lige fod med alle andre, siger Morten Søberg, der er indehaver af Søberg VVS. Virksomheden har 21 lærlinge og i alt 140 medarbejdere.

I flere år har strategien været at give lærlinge et stort ansvar og lade dem prøve mange forskellige VVS-opgaver. Og Morten Søberg er sikker på, at den strategi kan betale sig:

– Vi mangler ikke lærlinge, og må også sige nej til nogen. Det skyldes nok, at vi igennem flere år har gjort noget ekstra ud af at have lærlinge. Vi går op i, at de trives, og at de lærer noget. Hos os får de deres egen firmabil og får lov til at lave meget forskelligt.

Et godt ry som læreplads

Ledelsen i Søberg VVS bruger meget tid på lærlinge. Det er et emne, som fylder på chefmøder, og løbende holder lederne 1-1 møder med lærlingene.

På tværs af landet deltager alle lærlinge også i en række interne kursusdage, hvor de bliver undervist i emner som fx kundemødet, salg m.m. Her bliver der også skabt et netværk lærlingene imellem. For Morten Søberg er der ingen tvivl om, at investeringen betaler sig.

– 95 procent af vores lærlinge bliver ansat hos os. På den måde former vi selv vores ansatte, og vi skal ikke ud og slås om de færdiguddannede. Lærlingene snakker jo sammen, så det kan betale sig at investere i et godt ry som læreplads.

Vi skal fortælle om faget

Søberg VVS opretholder et godt flow af lærlinge bl.a. igennem en god relation til erhvervsskolerne. Det kan både være ved at deltage i arrangementer og en mere uformel karakter.

– Vil man have lærlinge, skal man være tæt på skolerne og vise flaget. Vi skal ikke bare sidde og vente på dem. Det er jo et fælles ansvar, at der bliver uddannet nok lærlinge. Vi skal alle være med til at fortælle de unge, at VVS-faget er spændende og er meget mere end bare at skifte vandhaner. Det drejer sig også om fx tilpasning af nye energieffektive varmesystemer, siger Morten Søberg.

Artiklen du lige har læst stammer fra magasinet ”Arbejdskraft til den grønne omstilling”. Magasinet blev udgivet i juni 2023 som en del af projektet ”Fremtidens Grønne Helte”, hvor UdviklingsRåd Sønderjylland og en række samarbejdspartnere arbejder for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse eller anden teknisk, administrativ uddannelse med kompetencer til den grønne omstilling.  Projektet er støttet af EU.