Sønderjyske topchefer klar til at vise pensionskapital vej til Sønderjylland

nov 2, 2023

De sønderjyske topledere var i går samlet på Alsik. Målet var at få lagt en plan for at få flere kapitalfonde og pensionsselskaber til at investere mere i Sønderjylland.

Faktum er nemlig, at når pensionsselskaberne investerer, så sker det primært i de største byer og meget sjældent syd for Kongeåen. Men det skal der laves om på ifølge de fremmødte topchefer.

Under mødet var oplæg fra Jens Ringsmose, der er rektor på SDU. Han kunne berette om en stigning i antal studerende på universitetet i Sønderborg, men at de lokale unge tager andre steder hen, når de skal vælge uddannelse.

Der var også oplæg fra Lars Tveen, der er direktør i Bitten og Mads Clausen Fonden.

Han har via fonden brugt 2,7 mia. kr. i investeringer i Sønderjylland, blandt andet SDU, Alsik, havn og seniorboliger og blandt de nyeste initiativer en helt ny feriepark på Als. Han efterlyste flere medinvestorer, der ville investere i sønderjyske projekter.

PFA stillede med Tim Smidemann, der er direktør for kommunikation, samfundsansvar og bæredygtighed. Han kunne fortælle, at fem ting går igen, når pensionsselskabet skal vurdere en kommende investering. Det er beliggenhed, erhvervsliv, uddannelse, herlighedsværdi og udvikling. Desuden kræver det også politisk stabilitet. Han opfordrede topcheferne til at lave partnerskaber, og selv komme på banen med rentable projekter, hvis PFA skulle være medinvestor.

Til slut blev de politiske briller taget frem. Her fortalte det mangeårige sønderjyske folketingsmedlem, Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet, at Sønderjylland havde mange attraktive muligheder.

Sønderjylland ligger attraktivt i forhold til Tyskland, der er motorvej, havn, og digital infrastruktur. Han kunne dog ikke love flere offentlige arbejdspladser eller statslige projekter i landsdelen.

Til slut rundede formand for Udviklingsråd Sønderjylland, Jesper Arkil af. Og han kunne fortælle, at der allerede i netværkspausen var sat gang i en møderække blandt investeringsvillige sønderjyske topchefer. Opfordringen om selv at komme på banen blev hørt, og arbejdet med at skaffe kapital til udvikling af Sønderjylland blev allerede onsdag aften en novemberdag i Sønderborg sat i værk.