Det traditionsrige dialogmøde med de Sydjyske Folketingspolitikere på Christiansborg blev gennemført den 3. oktober 2022.

Det var 12. gang at Udviklingsråd Sønderjylland var til stede på Christiansborg dagen før folketingets åbning. Denne gang var emnerne de sønderjyske uddannelser, grøn energi og et tilbud om sønderjysk hjælp og engagement i forbindelse med Danmarks kommende forsvarsindsats- og forlig.

”Vi har et rigtig godt samarbejde med de Syd- og sønderjyske medlemmer af folketinget, og når vi vælger at møde dem på Christiansborg dagen før folketingets åbning, er det for at vi kan se hinanden i øjnene og have uforstyrret ørenlyd. Det gælder særligt i forhold til, hvad det er for nogle udfordringer, Sønderjylland står overfor, hvad der skal til – og hvad vi selv kan og ønsker at byde ind med – for at løse dem. Samtidig husker vi dem på de løfter, der før er givet, og som vi ønsker bliver realiseret gennem lovgivning og anlægsinvesteringer”, siger formand for Udviklingsråd Sønderjyllands forretningsudvalg, Jesper Arkil, der også er bestyrelsesformand i entreprenørvirksomheden Arkil Holding A/S i Haderslev.

Inden længe skal der forhandles forsvarsforlig, og her ønsker Sønderjylland at tilbyde samarbejde i form af flere forsvarsuddannelser, udbygninger af kaserner og flyvestation, boliger til fast personel samt en stærk placering som “Porten til Europa”, der kan understøtte NATO’s brug af Sydjylland som omdrejningspunkt for kapacitetsopbygninger.

Samtidig har de Sønderjyske borgmestre, erhvervsledere og uddannelsesinstitutioner længe presset på for bedre økonomiske vilkår og rammer til ungdomsuddannelserne. Alt det er vigtigt for landsdelens vækst og velfærd i fremtiden, fortæller borgmester i Sønderborg, Erik Lauritzen, som også er næstformand i Udviklingsråd Sønderjylland. Han håber på, at det gode samarbejde med Christiansborg kan bane vej for flere gode løsninger, som det allerede de seneste år har gjort i form af en lang række brede politiske aftaler, som styrker rammerne i Sønderjylland.

”Det gode samarbejde har resulteret i blandt andet en infrastrukturaftale med dobbelt jernbanespor, igangsætning af midtjysk motorvej samt en forundersøgelse af Als-Fyn broen. Samarbejdet har også båret frugt i form af en uddannelsesaftale med nye uddannelser som eksempelvis pædagog, datamatiker, sundhedsadministration og maskinmester såvel som opbakning til eksisterende uddannelser og et løfte om et markant højere basistilskud til ungdomsuddannelserne. Alt det har stor betydning for vores landsdel”, siger Erik Lauritzen.

Mødedeltagere:

Sydjyske Folketingspolitikere:

Christoffer Aagaard Melson (V)
Hans Chr. Schmidt (V)
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S)
Benny Engelbrecht (S)
Lotte Rod (R)

UdviklingsRåd Sønderjylland:

Bestyrelsesformand Jesper Arkil, Arkil Holding A/S
Formand Tønder Erhvervsråd, Direktør Bo Kjelkvist, Kjelkvist A/S
Tønder Erhvervsråd, Direktør Marianne Kalb, KALB – pr & kommunikation ApS
Direktør Mogens Therkelsen, H.P. Therkelsen A/S
Direktør Leif Friis Jørgensen, Naturmælk
Gårdejer Henrik Jessen, Det Sønderjyske Landbrugsråd, formand Landbosyd
Marita Geinitz, 3 F, Als
Borgmester Jan Riber Jakobsen, Aabenraa Kommune
Borgmester Mads Skau, Haderslev Kommune
Borgmester Jørgen Popp Petersen, Tønder Kommune
Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune
Rektor Henrik Larsen, ErhvervsAkademiSydvest
Kommunaldirektør Peter Karm, Haderslev Kommune
Kommunaldirektør Lars Møldrup, Tønder Kommune
Direktør Claus Schmidt, UdviklingsRåd Sønderjylland

 

Kontakt: Direktør Claus Schmidt, UdviklingsRåd Sønderjylland, mobil 29 68 50 76