Tre sønderjyske virksomheder hædres for grønne initiativer

okt 29, 2018

Centralvaskeriet i Løgumkloster, Gråsten Teglværk og den sønderborgensiske iværksættervirksomhed Nearcrowd deler BHJ Fondens Initiativpris på i alt 75.000 kroner.

Prisen blev uddelt torsdag eftermiddag til Udviklingsråd Sønderjyllands Årsdag på Alsion i Sønderborg.

– BHJ Fondens vision er at fremme udviklingen i Sønderjylland. I år har vi valgt, at vores Initiativpris skal gå til virksomheder, der har haft succes med at udvikle deres produktion eller produkter i en mere bæredygtig retning, siger bestyrelsesmedlem for BHJ Fonden, Maibritt Jacobsen.

BHJ Fonden anerkender Centralvaskeriet i Løgumkloster for sin dedikerede og omfattende omlægning til den mest miljørigtige produktion. Centralvaskeriet har gennem investeringer i energirigtige anlæg blandt andet formået at nedbringe forbruget af vand med 78% og forbruget af el pr. kilo vasketøj fra 2,6 kWh til under 1 kWh.

Gråsten Teglværk anerkendes for at udvikle en ny generation af mursten, Clean Tech Block, der både er velisolerende og holdbare og samtidig bæredygtigt fremstillet – blandt andet af affaldsprodukter fra sønderjyske containerpladser.

Iværksættervirksomheden Nearcrowd, der er stiftet af tre gymnasievenner fra Sønderborg, får Initiativprisen for at kunne videreudvikle deres forretningsidé med det grønne visitkort Onecard, der blot kan scannes med smartphone og derfor ikke behøver at blive trykt. Og dermed sparer CO2 til trykning af store oplag af papvisitkort.

De tre virksomheder deler BHJ Fondens Initiativpris, så de hver modtager 25.000 kroner. Det er Udviklingsråd Sønderjylland, der håndterer ansøgningerne til BHJ Fondens Initiativpris.

Connie Hedegaard talte om bæredygtighed

Temaet for årets Initiativpris – bæredygtighed – var et gennemgående tema til Udviklingsråd Sønderjyllands Årsdag på Alsion.

Efter prisuddelingen holdt tidligere klimaminister og klimakommissær Connie Hedegaard, nuværende formand for Concito, Danmarks grønne Tænketank, et oplæg om ”Danmark som grøn Vindernation”.

Herefter var der paneldebat om FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter.

– I Sønderjylland har vi en unik mulighed for at udvikle vores erhvervsprofil som en landsdel, der også bruger bæredygtighed som motor for vækst og udvikling, siger formand for Udviklingsråd Sønderjylland, Leif Friis Jørgensen, der også er direktør for Naturmælk.

Kontaktoplysninger til pressen:

  • Formand for Udviklingsråd Sønderjylland, Leif Friis Jørgensen, tlf. 29 25 06 10
  • BHJ Fonden, Maibritt Jacobsen, tlf. 30 61 48 98
  • Direktør for Centralvaskeriet, Søren Fuglsang-Gram, tlf. 20 12 27 20
  • Projektleder, Gråsten Teglværk, Jacob Bendtsen, tlf. 20 33 00 62
  • Medstifter af Nearcrowd, Sebastian Solander-Bruus, tlf. 27 29 46 44