Stærke samarbejder og partnerskaber i vores dansk-tyske naboskab er vigtigere end nogensinde. Det fastslog formanden for UdviklingsRåd Sønderjylland, Jesper Arkil da medlemmer og en række sydjyske folketingsmedlemmer mandag den 24. marts var samlet til dialogmøde på Haderslev Rådhus.
– Det der sker i vores naboland lige nu, er både vigtigt og interessant for os herhjemme. Udsigten til de massive investeringer i forsvar, infrastruktur og klimaløsninger i Tyskland er naturligvis særdeles interessant set med danske virksomheders øjne og særligt for os her i Sønderjylland, der i forvejen har kendskabet og samarbejdet med vores naboland, sagde Jesper Arkil, der foruden at være formand for UdviklingsRåd Sønderjylland også er formand for Arkil Holding A/S.
Ambassadør lagde vægt på sønderjysk erhvervsliv
På mødet deltog også den tyske ambassadør i Danmark, Pascal Hector, der i sin tale lagde vægt på det stærke sønderjyske erhvervsliv og Sønderjyllands betydning for Tyskland.
– At der samtidig er et beundringsværdigt særligt sønderjysk fællesskab, en stærk identitet, som er med til at fremme også jeres erhvervsliv, er til gavn også for Tyskland. Sønderjylland er ikke kun en af Danmarks økonomiske motorer, men også en vigtig partnerregion for Tyskland, og især Nordtysklands, økonomi, med leverandører, service og tæt knyttede værdikæder, sagde Prof. Dr. Pascal Hector i sin meget aktuelle tale på dansk.
Her pegede ambassadøren også på, at de kommende investeringer i Tyskland skaber mange oplagte muligheder for danske virksomheder, for eksempel indenfor klimabeskyttelse og grøn omstilling.
– Og som bekendt er vedvarende energi ikke kun den mest rene, men også en billig form for energi, som desuden gør os mindre geopolitisk afhængig – som ikke skal undervurderes i den aktuelle verdenssituation. I den forbindelse fortsætter Jyllands-korridoren med hensyn til strøm og grøn brint – og på sigt også Carbon Capture, Utilization and Storage – med at være af høj strategisk betydning for vores bilaterale økonomiske forhold. Og jeg gentager gerne: Dette kommer ikke til at ændre sig, når den faste forbindelse via Femern Bælt tages i drift fra 2029. Tværtimod. Nye veje skaber altid nye muligheder, understregede Pascal Hector afslutningsvis i sin tale.
Foruden ambassadøren deltog også den tyske viceambassadør Markus Bollmohr, SSWs repræsentant i Forbundsdagen i Berlin, Stefan Seidler og den danske konsul i Flensborg, Annette Lind i dialogmødet med blandt andre de sønderjyske virksomheder, kommuner og uddannelsesinstitutioner.
Forsvarspolitik og uddannelser var på dagsordenen
Foruden det dansk-tyske samarbejde blev også de mange eksisterende muligheder for at udbygge og styrke det danske forsvar i Sønderjylland drøftet på dialogmødet. UdviklingsRåd Sønderjylland er klar til at understøtte den aktuelle udbygning af forsvaret med både samarbejde, opbakning og nødvendige partnerskaber.
Også vigtigheden af økonomisk solide uddannelser i Sønderjylland og flere internationale studiepladser i landsdelen blev drøftet på mødet.
Stærke uddannelser og internationale studerende er afgørende for at sikre tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til både virksomheder og kommuner. Sønderjylland har allerede stor succes med at tilknytte internationale studerende til arbejdsmarkedet, der i høj grad har brug for dem.
Foto: RATZ MEDIA






















–