Virksomheder kan hjælpe med at gøre erhvervsuddannelser mere attraktive

jun 4, 2024

Der er mange fordele ved at tage en erhvervsuddannelse. Dem skal virksomhederne blive bedre til at vise de unge og deres forældre. Der er nemlig brug for flere unge, der tager en erhvervsuddannelse og får kompetencer til den grønne omstilling.

Men når en mor skal forklare sin teenager, hvad en VVS’er, en smed eller en elektriker er, kan det ofte lyde som en kliché. For måske kender hun kun en VVS’er som den mand, der reparerer toilettet, og har haft det samme job i 30 år.

Sådan ser virkeligheden ikke længere ud for de fleste faglærte. Der er ikke meget støv, skidt og hårdt fysisk arbejde tilbage, og en erhvervsuddannelse giver et vigtigt fundament til en spændende karriere.

Karriereveje åbner sig

Det budskab skal virksomhederne være bedre til at understøtte og få spredt, mener chefkonsulent ved UdviklingsRåd Sønderjylland, Tina Hansen Petersen:

-Vi har brug for, at virksomhederne også selv bliver mere tydelige om de muligheder, de kan tilbyde de unge. De skal besøge skolerne og tænde gnisten hos de unge. De skal invitere de unge og deres forældre på besøg. Ved at fortælle om opgaver og muligheder som faglært, kan virksomhederne rykke på fordommene.

I dag kan en erhvervsuddannelse også være en naturlig vej til en videregående uddannelse. Det kan være som ingeniør, maskinmester eller en anden specialistuddannelse. Og karrierevejene kan gøre så forskellige steder hen som leder, sælger eller selvstændig.

– Mange forældre frygter, at deres børn bliver låst fast med en erhvervsuddannelse. Men det kunne ikke være mere forkert. Det kan virksomhederne også være med til at vise, siger Tina Hansen Petersen.

Jobvækst i energisektoren

Særligt i energisektoren bliver der jobvækst i de kommende år, og her er i særdeleshed elektrikere, smede og VVS’ere efterspurgte. Og netop energi, klima og grøn omstilling betyder meget for de mange unge.

De værdier skal virksomhederne, ifølge Tina Hansen Petersen, tale til fx i jobopslag, på hjemmesiden og på virksomhedsbesøg.

-Virksomhedernes budskab lyder ofte: ”Kom og bliv lærling hos os”. Men det køber de unge ikke ind på længere. De køber ind på at være en del af den grønne omstilling og have et meningsfyldt arbejde. Et arbejde med mange muligheder for at skifte job og udvikle sig, siger Tina Hansen Petersen.

Projekt skal få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse

Artiklen du lige har læst, udkom i magasinet ”Arbejdskraft til den grønne omstilling”, der blev udgivet i juni sidste år. Magasinet er en del af projektet ”Fremtidens Grønne Helte”, hvor bl.a. UdviklingsRåd Sønderjylland arbejder for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, en anden teknisk uddannelse eller en administrativ uddannelse med kompetencer til den grønne omstilling.  

Projektet er støttet af EU og i samarbejde med work-live-stay, Trekantområdet Danmark og Business Esbjerg.

I projektet “Fremtidens Grønne Helte” er unge på erhvervsskoler med til at fortælle unge i fx grundskolerne om mulighederne og fordelene ved erhvervsuddannelser.